Peminat Tomyam

February 11, 2009

+DiSLeKsiA+


Penah x dengar perkataan disleksia ini?? Xpenah??kalu xpenah agak2nya apa ya disleksia nih? sejenis kue tat kah? hahahha....kalau y penah dengar n taw 2..syabas laa sebenaqnya..disleksia nih sejenis penyakit... yes penyakit...nak taw ka penyakit apa?? jom2 kita baca artikel kat bawah nih...


Disleksia ( dislexia)
Disleksia merupakan satu gangguan dalam pembelajaran yang dialami oleh kanak-kanak dan boleh berlanjutan sehingga kanak-kanak itu dewasa. Disleksia bukanlah sejenis penyakit. Disleksia adalah merujuk kepada masalah membaca dan menulis. Kebiasaanya gangguan ini adalah seperti gangguan membaca, menulis, mengeja dan kemahiran mengira walaupun mempunyai pemikiran yang normal. Mereka yang mengidap Disleksia tidak dianggap bodoh tetapi mengalami gangguan pembelajaran dan boleh dipulihkan jika diberi tindakan yang sewajarnya. Disleksia mempunyai masalah untuk menyebut perkataan yang panjang dan kesukaran untuk mengikut turutan perkataan seperti nama bulan dan sifir. Bagi mereka yang menghidap penyakit ini, tidak semua mempunyai masalah yang sama. Setiap penghidap Disleksia mempunyai masalah yang berlainan.

Ciri2 penghidap disleksia :
  • Penghidap gangguan ini dapat dikesan pada peringkat awal persekolahan
  • Selalunya penghidap akan menghadapi masalah pembacaan yang lambat dan mempunyai tulisan yang kurang kemas
  • Penghidap suka mengurang atau menambah sendiri perkataan ketika sedang membaca
  • Mengalami kekeliruan ketika membaca seperti huruf "p" dianggap "q" dan hurf "b" dianggap "d".
  • Kekerapan penghidap Disleksia selalu terjadi kepada pasangan kembar dan bayi yang tidak cukup bulan.
  • Gangguan ini boleh berlanjutan sehingga kanak-kanak itu meningkat dewasa
Punca2 disleksia :
  • Disleksia dipercayai berpunca daripada cara otak itu memproses. Cara otak penghidap Disleksia dengan otak orang normal bekerja adalah berbeza. Ia mungkin disebabkan oleh kecacatan otak semasa dalam kandungan ataupun ianya datang dari kemalangan.
  • Selain itu, kemungkinan besar penghidap Disleksia berpunca daripada keturunan penghidap itu sendiri. Menurut kajian, sebilangan besar penghidap Disleksia adalah dari latar belakang yang mempunyai gangguan yang sama. 
Anda ada tak ciri-ciri ini..tapi kan setahu saya, disleksia ni berbakat dan bijak..heee~~~
nanti kita sambung lagi naaa =D

    No comments: