Peminat Tomyam

December 26, 2010

Jom pi kenduri..Jom pi tambah dosa...

Selamat pagi semua bloggers dan para tukang skodeng yang misteri..hehe..dh nak sampai penghujung tahun 2010 dah eh..banyak kenduri kawen pon dh abeh simpan kemah dah..

topic nie dibuat pon sebab semalam ceq baru ja p makan kenduri kat taman melawati..sepupu ceq kawen..
Selamat Pengantin Baru pada semua pengantin2 baru..semoga kekal bahagia hendakNya..
(bila la plak aku punya kenduri...ahahakss gatai..)

 sekadar gambar hiasan._ credit to pakcik google

sebenarnya, ceq bukan nak cerita pasai kenduri kawen, pengantin, hantaran bagai semua tu..Ceq nak story pasai pengunjung2 a.k.a tetamu undangan majlis kenduri tu..esepecially tetamu wanita..haishh..depa bukan setakat p kenduri..tapi p tambahkan catatan kat buku kiri depa..p tambahkan keja malaikat 'atid (betoi x eh ceq eja) dok tuleh dosa2 depa..
Tak caya ka?

Jom usya senarai dosa2 kat bawah nie: =)
1. pakaian nak p kenduri tu..la nie fesyen segala bagai..baju kurung macam2 jenis, kurung moden, pahang, kebaya, kebarung apa tah lagi ceq xtaw sangat..dia punya design boleh nampak bulu ketiak dan segala bulu yang ada..(opsss)...jarang, nipis, ketat, seksi, seksa...dah tambah dosa kan..?

2. Mekap..ya pasai nie xleh diketepikan lagi..dari budak kecik, kak budak, mak budak, nenek budak.. semua mesti akan tempek2 n design muka mengalahkan topek siam atau opera cina.. patut depa p mekap depan husband la kan (bg yg dh kawen)...yg xkawen tu wat cara xkawen lah kan.. ni depa mekap sebab nak tayang kelawaan, kemanisan, kecantikan wajah mereka bak puteri gunung berapi..(kononnya)..huhu..ni xtermasuk mak datin lagi..dah..malas lah nak berletiaq lagi..huhu..boleh pikir kan..dah tambah dosa lagi..

3. Aktiviti melepak..haa nie aktiviti yang xlepas bila ada ja majis kenduri kawen..geng2 pompuan teruatamanya makcik-makcik kompom akan dok sama-sama melepak, dan KOMPOM akan bersembang dan mengumpat.. Aktiviti nie bukan kata harus lagi..malah WAJIB! Maka bermulalah aktiviti mengata anak orang itu ini, bini orang itu ini, laki orang itu ini, dan topik hangat lagi meletup,, pasai pengantin..teettt...

pasai pengantin dari hujung rambut sampailah hujung kaki..depa belek n usya..pastu komenlah apa yg patut..tak sangka betoi..makcik-makcik nie ada bakat jadi juri di majlis kenduri kawen..huh.
Tolonglah para makcik..ceq rimas dan lemas ngan hangpa semua nie..stop2lah ngumpat n ngata anak orang tu..anak sendiri tu patut jaga2..

Ceq teringat kisah masa kenduri jiran ceq..tok ceq ada tanya kat tokwan ceq yg ada dengar tak yang depa (geng2 makcik kawan tokwan n tok ceq) kata yang rumah pengantin perempuan lagi kecik dari rumah pengantin lelaki..(makk aii...pasai saiz rumah pon nak jadi topik ka.haiyaooo.. )pastu tokwan ceq pon cakapla..'saya p kenduri bukan nak p tengok rumah orang..nak p makan nasik kenduri'..huhu.. biasalah kan orang laki xda nak kisah pasai rumah ka pengantin ka apa ka..depa p makan n meramaikan majlis ja..
orang perempuan ja mata depa aktif mulut lagi aktif kan..huhu..~

 makcik-makcik nie muncung ja mulut dok ngumpat..huh..

Ceq xmaulah jadi macam tu..xdak pekdah ceq nak ngata orang itu ini..even ada gak terkomen mana yang xberkenan di hati..tapi xdalah nak ngutuk2 orang kan..yg penting perot kenyang..makan free..hehehe~~

p/s: ceq ingt nnti time kenduri ceq nanti nak jemput orang laki ja lah..ok x?

Syahdu dan Malu

syahdu dan malu..tu hanya perkataan yang mampu disebut..kalau nak cakap ttg perasaan yang dihadapi..masyaALLAH..luluh hati seorang ibu tu..apa kesahnya? jom usya kat bawah nie:

KUALA LUMPUR: Gerak hati seorang ibu yang ingin melihat keadaan dua anak gadisnya sebaik terjaga daripada tidur kira-kira jam 3.30 pagi membawa kepada penemuan mengaibkan apabila dua beradik berusia 13 dan 15 tahun itu didapati tidur berpelukan bagai suami isteri bersama teman lelaki masing-masing. Kejadian berlaku di rumah mereka di Kampung Sri Gombak Indah, dekat sini, pada awal pagi Rabu lalu dan ia sesuatu yang amat mengejutkan ibu terbabit serta suaminya kerana tidak menduga anak gadis mereka yang masih bersekolah berani bertindak sedemikian.

Sedih dan kecewa dengan apa yang dilihatnya, ibu berkenaan lantas memberitahu suaminya dan si ayah turut tergamam melihat kedua-dua anak gadisnya tidur berpelukan dengan lelaki bukan muhrim dalam sebuah bilik.
Selepas dikejutkan daripada tidur, dua beradik itu dan teman lelaki masing-masing yang berusia 17 dan 20 tahun memohon maaf serta merayu supaya dimaafkan, namun si ayah yang terlalu kecewa nekad melaporkan kejadian itu kepada polis.

uishh dhsyat..lau hangpa baca pon dh geram, marah, bengang, menyampah,..ni si ibu yang tengok dengan mata kepala dia sendiri..apa perasaannya ye..? rasa mcm gelap ja dunia..2 orang anak dia lak tu...dhsyat..memang dhsyat..
cabaran betoi nak didik anak zaman sekarang..dh didik elok2..tp anak yg nak jd setan gak..
macam2..ya Allah, semoga kita semua dijauhkan daripada segala kejahatan dan kemaksiatan tu semua.. sangat sedikit orang di akhir zaman nie yg betoi2 berada di jalan yang benar..

p/s: anak gadis sekarang xleh dipanggil anak 'gadis' lagi..

December 17, 2010

Kempen Anda Bijak Jauhi Zina

cehh cehh..bnyk sungguh kempen kat Malaysia la ni nohh...
masa dok usya fb,, ceq ada terpandang, ternmpak, terlihat..ahh samalah tu..satu kempen ni.. menarik punya..~

 Kempen Anda Bijak Jauhi Zina - Raudhatus Sakinah ! 

wahh..wahh baguihh betoi...dalam kita semua nak cegah gejala buang bayi nie..memang patut kita sahut cabaran kempen tu..sahut saja pon xcukup..kena wat..ehh i mean kita xpayah wat zina..kita wat kempen ok..! :)

so..mcm yg kita semua taw..gejala buang bayi nie..mesti dr perhubungan seks yg xhalal (zina) kan?.., Mana ada org (suami ister) yang sah bernikah dan membuat seks lalu buang anak kat tepi jalan, tong sampah, lubang tandas, longkang dsb.. kan? So..sebagai ustazah (ahahah konon...ustazah la sgt..)...ceq nasihatkan kita semua xyahla zina2 nie..bukan best pon..baek kita nikah n wat anak lepas tu..best pon best kan..ha laa..dpt gak anak halal..wahh mest cumell...hahahaha..dh xmalu..nak sembunyi2 anak...yalah dh diiktiraf oleh masyarakat..

dahla..ceq malas nak beletetiaq pasai zina nie..nak bg dalil, hadis xtaw lak..dh la x arif sgt nak berdakwah nie..cuma hangpa rasa hangpa dh besaq..dh matang..dh tak biol n waras, n yg penting hangpa nie beragama Islam..so JANGAN BERZINA...!! 

sambung lek pasai kempen tu..kempen nie sebenaqnya ceq ambek dr Maher Zain Malaysian Fan Club..wahh..ceq minat ngan lagu2 Maher nie..even ceq xkenai sgt sapa dia tu...ohh sorry..i x minat ambek taw pasai artis..i taw nyanyi saja..huhu..
Kempen nie pon ada slogan tersendiri..ZERO ZINA ON 2020..
alamak..idup lagi ka ceq masa tu eh..
pastu ada himpunan 1000 jiwa di Masjid Negara 31 Disember 2010 nie..
so sapa2 nak join..leh isi borang pendaftaran eh..(cewahh..siap ada borang pendaftaran lagi tu..ceq ingt bernikah ja kena isi borang..huk3~)..

sekian..wassalam..
=)
Ayuh jayakan Kempen Anda Bijak Jauhi Zina - Raudhatus Sakinah !
KATAKAN TIDAK KEPADA ZINA! ANDA MAMPU MENGUBAHNYA!
INGAT ALLAH! INGAT RASULULLAH! INGAT MATI! INGAT DOSA!
 

** gambaq nie ceq curi kat fb tu gak..ceq malas nak cari laen..huhu..
klik kat gambaq naa lau nak tengok link fb tu...jeng3~~~~

December 13, 2010

Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah..

hari jumaat tu masa jalan2 kat the mines dgn sum1..hehehe.. (sila jgn pkiaq negatif)
kami 'berdua' plan nak tengok wayang la..
disebabkan xda apa yg nak dibuat..

nak shopping xdak apa yg nak dibeli..
nak usya 'aweks' pon xda mud..
so..tengok wayang jelah
agipon muvie2 yg baru..semua best2.
plan tengok cerita ngangkung
tapi kui 1030pm la plak..alamatnya balik bangi tetengah malam..
seram aih..
huhu seram ngan pakguard..kang dia tahan..
tanya plak..awat anak dara balik lewat2 mlam nie..hhohoho


sooo..kami tengok cerita 'hantu kak limah pulang ke rumah'
huh..cerita nie adalah smbungan dr cerita
'zombi kampung pisang'

penuh panggung malam tu..
family..budak2 sekolah..ramai toi..
seronok toi..sebab ceq xberapa suka panggung yg juz ada kapel saja
lebih suka ada ramai family..
huuhuhu

seyes..ermm apa?
nak taw best ke x..?
sila pegi tengok sendiri..
muahahahahha...=p

p/s: kak limah memang cun dalam cerita itu..=D

Tak suka Baca Newspaper

statement : sy tak suka baca newspaper (surat habaq). huh

 
bukan sy malas
tapi..berita2 yg dipaparkan semuanya bawak aura negatif..
macam2 kes zaman sekarang ni..
semuanya kes2 yg berakhir dgn 'mati'
mati bukan semulajadi
macam mana?

mati dibunuh...dan dibunuh dgn kejam..dahsyat..
adoi..xsanggup ceq..
kecian sgt..
ada plak mati semulajadi 
tapi kemalangan ngeri..
aduss...kecian..

sebab tulah ceq xsuka baca newspaper
kadang2 sampai terbayang-bayang dalam mimpi..
masuk abeh apa yg dibaca dalam unconcius mind..
hohohhoho..

tapi lau xbaca newspaper..ketinggalan zaman plak kan..?

p/s : kematian itu pasti..semoga kita mati dalam iman..amin~

November 12, 2010

Pinky Contest...yeah..!

wahhhh best2...contest lagi..yeyeyey....
sejak menjak nie suka sgt join contest eh..
heheh bukan nak free gift sgt..tp...
memang nak punn..!!! hahaha
bulan Nov memang bulan bahagia saya ok..
so..ceq leh suka hati nak wat apa pon
even nak join contest mna pon..taw..!huh~

kali nie ceq mau join contest kat blog mama lak..
jom join..!

 (klik kat badge utk maklumat lanjut)...

kalini contest ni unique ckit...dia punya tema kaler pink
huhu memang bertentangan dgn naluri ceq..

ceq ni memang kureng suka ckit dgn kaler pink..
dulu2 memang anti-pink..
maklumlah dulu kan ganaz2 ckit..rock2 ckit..ala2 tomboy ckit..huhu
la nie..dh besaq..dh matang..so i can accept everything yg dlu ceq anti sekrang dah memiliki apa yg dianti tersebut..
contohlaa..dulu anti laki..sekrang dah ada bakal husband pon..^_^
dulu anti pakai aksesori pompuan..sekarang dh pandai pakai rantai.. =p
dulu anti kaler pink..sekarang ni dah ada kaler pink pon..

tak caya? nah..tengoklah pic nie..:jeng3..~

keyauanku terserlah dgn kaler pink..!hohoho~ 
(masa ni tembam sebab tahun lepas ok)
tengok..abeh semua ceq pengaruh membe2 ceq pakai pink..hehe..

masa ni majlis berbuka dgn membe2 coursemate..abeh ceq ajak membe2 pakai baju kaler pink..
hahahah semangat ke'pink'an..
pes time taw..pakai baju pink dh tu leh pengaruh org laen pakai gak..auwww...~~
huhuhu...

....................................................................................................................................................
huahuahuahua
nak tergelak sangat2..
betoila kata org...apa yg kita tak suka tu lah yg kita akan dapat kan.3?
huhu~

p/s: mama...ceq nak free gift yg pink itu....!!! tp kalau dapat..nak bg adiah tu kat mak ceq...!^_^

Alhamdulillah~~

Alhamdulillah...
perkataan ni yg ceq paling sangat2 nak ucap sekarang...
sebab apa?
sebab dah abeh final....wowowowow...
Maka dgn itu, tamatlah juga sem 5 kat UKM nie..
huuu..tak sangka cepat ja masa berlalu eh..
tengok2 dah nak abeh belajaq..

syukur sgt pada yang Maha Esa..
sebab Dia yg bg peluang smpai setakat nie..
dgn kesihatan, kecerdasan, kesejahteraan yg Dia bg,.
semuanya penting smpai ceq berada sekarang nie..
syukur sangat2..
alhamdulillah..

semoga sem depan pun berpeluang utk menghabiskan sem 6 sem last!

sem 1 : muka serabai...huh..!

sem 5 : muka matang x? hohoho

p/s : ceq xsabaq nak gred..!^_^

November 9, 2010

My Wife is Not Perfect

Pertama kali nak tulis cerpen ringkas kat blog..tak reti sangat, saja suka-suka. hehehe

***special dedicated to para suami isteri di luar sana.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
My Wife is Not Perfect

 **sekadar gambar hiasan..

situasi : dalam rumah yg ada suami isteri..

Azrul bersiap-siap seperti pagi hari-hari biasa untuk pergi ke tempat kerja. Kelihatan isterinya, Linda sedang menyiapkan sarapan pagi untuk mereka sekeluarga. 

Azrul berdiri di hadapan cermin sambil membetulkan tali lehernya. (eh macam rupa david beckham pon ada aku nie) bisik Azrul sambil tersengih..

Linda : amboi, sengih sorang-sorang nampak..bajet macho dahla tu..?
Azrul : dah tu..tak dak sapa nak puji...puji diri sendirila..hehehehe..lin masak apa pagi
          nie? bau macam hangit2 je..
Linda : masak pancake ja..hangit2 la sedap..
Azrul : aik..dia pulak puji diri sendiri...(sambil mengangkat kening ke arah isterinya)
Linda : dah tu..tak dak sapa nak puji...puji diri sendirila..hehehehe..haa..jangan kata lak
           ayat sapa ni.. (sambil menjeling ke arah suaminya)
Azrul : dahla..abang nak cepat nie..dah leh makan lum nie?
Linda : boleh dah...maila makan.

(siap baca doa dan sambil makan)
Azrul : sedap aishh pancake nie..pandai wife abang masak..ermmm..lin free tak hujung
           minggu nie? 
Linda : hehehe..see the leg r..ermm tak tau lagi lah abang..maybe nak teman kak izah pi
           shopping kat Parkson..dengaq kata ada sale.
Azrul : oh..ok lah cam tu..abang nak ajak lin pi tengok bola..kat stadium darul aman..mlm
          sabtu ni kedah lawan johor.
Linda : laaa..yaka? kalau macam tu tak pa la..lin teman abang la...Pasai kak iza tu..tak
           pa..nanti lin settelkan..
Azrul : betoi ka nie? nanti frust menonggeng lak Kak Izah tu ha..
Linda : Tak pa aih...abang toksah dok risau...dah koi berapa dah nie..abang pi la kerja tu..
Azrul : ok la.
(lepas mencium tangan suaminya, Linda pergi menjenguk anak-anaknya, Hakim dan Haikal yang masih memproses sisa-sisa tahi mata yang ada)

Linda: haii..hero-hero aku nie..yang sorang tu tido macam superman..sorang lagi macam
          cicakman..ni mesti bapak depa dulu macam tu gak...sebab tu terkenan... 
          (sambil sengih sorang-sorang).
(sambil meneruskan kerja umahnya seperti biasa, kemas rumah, basuh baju, mop lantai, sedia bahan-bahan nak masak, masak..sambil layan anak-anak lepas tu baru mandi sekitar jam pukul 12 tengahari)

biasalah kan..rutin kerja suri rumah tangga sepenuh masa memang kadang-kadang tak sempat nak tengok diri depan cermin langsung pun..sebab tu nak mandi un kena ada masa-masa tertentu sahaja. Tetapi bagi Linda, dia puas hati dengan kerjayanya sebagai suri rumah tangga sepenuh masa, sebab dia dapat berkhidmat sepenuhnya kepada suami dan anak-anak. Yang paling penting dia ada masa untuk Dia sambil mensyukuri nikmat kurniaanNya.. 

Linda : ermm..semua kerja harini dah bereh..masa utk aku lepak-lepak sambil tengok
           cerita indon kegemaran aku..dah nak pukui 5 dah nie..satg balikla mr.boroi aku tu.
(Linda menonton tv)

**(terdengar bunyi deruman kereta Toyota Vios memasuki laman rumah)

Linda : aik..baru ja terpikiaq..dah balik..
Azrul : Assalamualaikum..Lin..abang dah balik
Linda: Aik..panjang umoq abang..awai lak abang balik ari ni?
Azrul : a'ah...sajala..keja dah bereh..balikla..tggu apa lagi..
(sambil merehatkan diri di ruang tamu)
Azrul : Lin..Hakim dan Haikal mana?
Linda : Depa p umah tok depa la..p maen PS2 ngan tokwan depa la..
Azrul : ohh..tak pala..jangan tokwan depa yang maen PS2 sudah..hehehe..abang nak p mandi nie..
Linda : p la..tuala dah ada kat atas kerusi tu..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(Sabtu, 6 petang. Di ruang tamu)
Linda : abang..malam ni abang pakai jersey hijau kuning tu ka?
Azrul : ha la...tak kan nak pakai jersey coklat gelap kott
Linda : haa? coklat gelap mana plak?
Azrul : hehehe..tak pakai baju la maknanya...
Linda: ohh...hahahaha..ingat jersey baru beli ka..nak jugaklah pakai jersey kedah tu..
Azrul : wajibla..kata semangat kenari...malam ni abang target 1-0..
Linda : eleh..tah-tah kalah...
Azrul : oit..jangan maen-maen... kenari terbang tinggi taw..
Linda : yalah..ikut abangla...lin sokong ja..malam nie..anak-anak kita tinggal kat tokwan depa ya abang..bawak nanti depa cemuih plak..
Azrul : ok sayang..abang nak siap2 p mandi n solat maghrib nie..nanti kita p awai ckit..

(Linda tersenyum melihat gelagat suaminya yang memang kaki bola tu..tak kisahla bola tempatan ka..luar negara ka..janji bola..Linda pun minat juga..tapi tidaklah excited macam suaminya..Tapi dia sangat memahami minat suaminya itu)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 (balik dr menonton perlawanan bola- di bilik tidur)

Linda : ala..abang nie..sudah2la..muka macam cicak tak berak seminggu tu pasai apa? Kalau 
           ya pun. Kedah kalah tadi..tak kan la jadi lagu nie sekali..
Azrul : ha laa..abang geram betoi sepakan penalti pemain johor tadi patutnya tak masuk gol 
           pon..macam mana leh terbabas masuk gak..
Linda: dah2 la tu..dah rezeki depan kan..(sambil menggegam tangan suaminya)
Azrul : yalah sayang..naseb wife abang nie sanggup temankan abang tengok bola 
           tadi..Terima kasih ya sayang.. Walaupun kalah..yg penting sayang ada di sisi  
           abang..Abang terharu sayang...ermm..eh harini berapa haribulan ya?
Linda : Alah..tak kisahla..untuk abang jugak..ermm 15 Oktober..awat?
Azrul : laaa....terlupa lah..harini anniversary kita kan..(sambil memandang isterinya)
Linda : a'ah laa...adui..hampir terlupa plak...hehehe..
Azrul : Tak pa..esok hari ahad kita bawak anak-anak p Bukit Merah..ok sayang..
Linda: yaa..good idea..(sambil tersenyum ke arah suaminya)..
Azrul : dahla..jom tidoq...dh kul 12lebih dah nie..esok nak p jalan plak..gudnite sayang..
Linda : jom...selamat malam abang...

(sebelum tidur..Azrul membuka laci di tepi katil, lalu mengambil diari yang dah menjadi kebiasaannya menulis diari sebelum tidur)

dalam diari Azrul,.,.Azrul mencatat sesuatu...
"Today is my 7th relationship anniversary. Let me tell you that I have a great wife. How many of you guys out there can say your wife hates shopping n loves football? I can! I wouldn't say my wife is perfect because she's neither am I"

hargailah isteri anda..pahamilah suami anda..semoga berbahagia para suami dan isteri..=)




sekian,
-hanya utk suka-suka-

November 5, 2010

::Kisah Renungan::

**artikel ni ceq jumpa kat facebook..penulis asal ceq xtaw lak sapa..)..
yg penting ceq nak share kat semua..
sebagai peringatan kita semua.....
^_^
 ..jom baca dan hayati..
Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah,

“Tidak demi langit dan bumi,sungguh tidak benar. saya tak pernah malakukan perkara itu…”

“Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul² telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa”

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yg ada. Kemudian dia pun menyanggah, “mana saksi2 yg engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja.”

Jawab malaikat, “Inilah saksi-saksimu…”

Tiba-tiba mata berbicara,
“Saya yang memandang,”

disusuli dengan telinga,
“Saya yang mendengar perkara itu”

Hidung pun tidak ketinggalan,
“Saya yang mencium”

Bibir pun mengaku dengan slumbernye,
“Saya yang merayu”

Lidah menambah dengan berani,
“Saya yang menjilat dan menghisap”

Tangan tanpa malu meneruskan,
“Saya yang meraba dan meramas”

Kaki pula menyusul,
“Saya yang berjalan dan berlari semasa itu”

“Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu,” ujar malaikat. Orang tersebut x dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam.. Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi, ” Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini.”

Malaikat menjawab dengan tenang,
“Silakan wahai bulu mata”

“Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seora ng hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan.”

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

“Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata..”

p/s: bulu mata ceq panjang..harap2 akan selalu dibasahi dgn ayaq mata taubat..amin..

November 3, 2010

Banjir oh Banjir..

oh banjir lagi...kedah banjir lg tahun nie..teruk lagi dr tahun 2005 dulu..
masa tu ceq form 4 (muda g kan..)...
masa tu sekolah ceq (smk jitra) memang tenggelam nampak bumbung je lah..
memang pengalaman buruk la kan..
naseb cuti sekolah masa tu..maklumlah hujung tahun kan..
xketinggalan gak umah ceq pon masuk ayaq..
tp xdalah dalam banjirnya..
paras pergelangan kaki ja pon..
tapi memang semua barang2 yg xdapat dipindah rosak r
yerkk memng berbau..bucukk..!
lepas abeh banjir..memang semua org menyiapkan diri dengan tenaga dalaman dan luaran 
apa lagi..bergotong royong laa..
wahhh sgt penat sebb umah besaq kan..
umah kampung masa tu memang besaq...huu~
tp best..sgt enjoy..sebb cuci umah dgn adik beradik..
along, ayie n krul (nuha kecik g msa tu)...
kami berempat memang enjoy abeh (besalah dapat maen ayaq..)heheh

_banjir tahun 2005..depan smk jitra_

tapi..tu memori 6 tahun lepas la..
tahun nie..dh xdak kot memori mcm tu..
setakat ceq tengah menulis entry nie..
along ceq kata umah ceq dh jd pulau..ayaq memang lum masuk umah kami g.
tapi mak, abah, nuha n krul dah pindah p sekolah dah..
tokwan n tokma dok get ready nak pindah p surau..
umah y baru nie wat bg tinggi ckit (baru apa dh 4tahun kot)
sebb tu ayaq lum masuk g..lau x dah bah dah...huuu
umah pakngah.. maksu seberang jalan memang dh masuk ayaq dah.
dulu masa tahun 2005 ayaq xmasuk pon..kami pindah umah depa ja..
kali nie umah depa lak kena..
umah kami n tokwan harap2 xkena la..
bukan apa..ceq kecian kat family..
xdak sapa kat sana yg nak tlong cuci umah
xmcm dlu..
la ni abah pon lumpuh..xleh wat apa
ayie pon xdak kat umah..keja kat kajang..
ceq kat cni..xbeh exam g..
ada pon along n krul ja..
cian kan kat family ceq
tp xpalah..sebagai manusia y lemah kita xleh tolak kehendakNya..

la nie dengaq kata jalan kat jitra n highway p changlon memng kena tutup dah..
kat bawah nie..ceq curi dr fb mmbe ceq..hohoh~

 _jalan kat jitra_
 xtaw kat mana_heheh
 _kat empangan..deras nohh ayaq_
 _depan chin hin jitra_
 _depan maybank jitra_
 _depan rfc..alamak banjir gak ka? sadis sungguh aishh_
 _masjid tanjung pauh pon..!_
 _kfc tanah merah_dekat yawata_
_aishh apa nie..banjir2 dok p maen ayaq lak depa..huhu_

ermm...
semoga semuanya selamat..
haa hampa yg dok kedah umah ampa tenggelam gak ka?

p/s: banjir nie syok kalau kita suka maen ayaq..hehehe,,

November 1, 2010

::Bila sunyi2 baru nak teringat ::

alhamdulillah..maseh boleh senyum...
kadang2 best lak bila time2 bad mud..
emosi terganggu, sedeyh, marah, ngamuk2.
sebab bila teringat lek cm lucu lak ngan perangai yg cumel itoo..
hohoho =P

org kata pompuan selalu cm tu..sebab pompuan ni ada sindrom..
oh..sindrom apakah itu?
apa lg..sindrom tiap2 bulan la..
(anda akan paham jika anda pompuan n 
anda akan paham gak bila anda laki yg suka ambek taw hal pompuan)
hohoho..=P

bila sunyi..baru nak teringat kenangan itu, kenangan ini..
tengok gambar itu, gambar ini,
call org itu, org ini,
bila kebizian xda lak mcm tu..
bila sunyi2 baru nak teringat y pahit, manis, masam, kelat...
kan...

tapi..sebenarnya sunyi itu memang sweet..
sebab sekurang2nya ada gak masa untuk ingt yg dh lepas..
so..membuktikan kita ni ada ingatan yg kuat..
xdalah nyanyuk cepat..hohoho..

tapi..kena ingat gak..ada org stress sebab sunyi..
betoi ka?

betoi r..org ckp sebab org dh pernah rsa beb..!
xcaya try r sunyi sorang2 tanpa wat apa2...
ngenggg...mengong teruss kan...
selalu bila sunyi..
ceq maen game n melalak kuat2..
ahahahaha...

p/s: jom maen game...huhuhu
(oit..hang tu ada paper sok..jgn nak meraban...erk...!)

It's our very first anniversary GA!!

wahhhh jiwangnya entry kali nie...auww...
entry ni bukan atas kerelaan ceq..tp ni kes paksa rela nie..huk3~
entry ni disuruh buat oleh cik lulu..
so..cik lulu yg jiwang..bukan sy...hek3..~
(sory cik lulu..terguraw..)

(**klik pic utk link entry)

sempena anniversary cik lulu yg bakal tiba nnti..
beliau ada wat GA utk followers beliau..
so..ceq pon nak join gak..
mna la taw bertuah..wuuu~
agipon kan..anniversary ceq pon bulan nov gak..!^_~
(wahh gatai nampak..huhu)
cuma awai lg dr cik lulu..
ok..happy coming anniversary n happy ending cik lulu n me. 8)

p/s: moga2 ceq bertuah..heeee~

October 30, 2010

Maen Masak-masak

Alhamdulillah..kenyang (bawu lepas makan katakan..)
Eh..hampa semua dh makan ka? Kalau belum..sila pegi beli makanan atau masak..

Eh..u oll..cakap bab masak nie..
I sekarang dh suka maen masak-masak taw..
(smbil melentok2kan jari jemari ala2 chef wan)..
uuuuuu~~

Sejak dok flatlet (bilik sorang2) kat kolej nie..
ceq mula melibatkan diri dalam arena masak2 bujang..hehehe!
even ceq memang xreti masak (dulu la..)
sekarang nie..ceq suka lak nak try masak2 
even xsedap..ceq akan sedapkan..wuhuu~
Masakan y ceq masak xdalah best pon..
maklumlah guna rice cooker je pown..!
Mana leh nak masak cm masakan mak kat umah...kan..
So..masakan bujang jelah...heee~

Tapi apa2 pon ceq belajaq2 gak improvekan bakat memasak tu kan..
n yg penting sekali leh jimat n makanan pon berkhasiat (kononnya...!)
hehehehehe..^__^

 _bihun goreng_
 _nasi goreng kampung_

ada g masakan laen..cucuq bilis, sup kentang, tomyam n especially meggi seafood..tp ceq xsnap lak picnya..huk3.. 
p/s: rindu masakan mak..sambal tumis...!!wuhuu~!

October 29, 2010

Perlu Ke...?

Sekali lg salam dihulur oleh tuan ladang blog ini...blog ini juz utk suka2..
jux merepek2..j
uz utk belietiaq2..
so sapa2 rsa xbest..sila jangan masuk..haa...kejam..! 
masuk boleh..duduk sory...heee~~

Kpd anda y suka merepek di blog..tahniah..teruskan
ye r lebih baek merepek di blog..dr heboh2 ngutuk2 org..
ngumpat sana sini..ye dok? 

Tahniah juga kepada diri ceq..sebb suka merepek..
aishh lama toi xmerepek di blog..
mari aktifkan jari jemari yg memng dh lenguh menulis utk exam..uuu~(perlu ke...?)

Perlu ke eh? Perlu apa?
Perlu ke kita gtaw org semua kat fb tu yg kita ni sedang sedeyh, malas, ngantok?
huh..!
perlu! (bg org y suka merepek mcm sy)
tak perlu kot! (bg yg malas merepek)
perlu tapi...(bg yg suka makan kerepek)
sangat2 perlu....wajib!!(bg yg memng nak kena lenyek smpai jd kerepek.!.)
haa..yg jawapan akhir tu memg patot pon...yelah malas ka sedeyh ka.
.nak gtaw ari2 ka kat wall..xda motivate langsung la..
masalahnya ari2 lak tu..malas p kelas pon ari2..pastu ari2 nak post kat wall..
apa kehenya wehhh?
memang layak jd kerepek itu olang..huh..!(dgn nada marah beserta idong kembang)

aura negatif lg..
org yg baca status dia tu semua jd down... huh...!
(aku pon termasuk..sebb tu wat post nie)

perlu ke...?
Tak perlu kot...
Relax sudah...^__^

Page Benci..

Salam bahagia buat semua blog dan reader2 yg 'misteri'..hehe..Lama betoi ceq xberblog noh..adei..kebizian melanda..tengah final..so ganbatte to me..hasrat nak dean list lg sem nie..heheh insyaAllah...
kerinduan untuk berblog sgt2 membara...huh..!
Tapi..ari2 mengadap fb leh lak ehk..ngee..!=D
Kat fb nie mcm2 leh 'usya'..ari2 usya status mmbe2..kadang2 wat gak status sendiri..tp jarang..sebb xda idea..malas nak kongsi benda2 y xsepatutnya dikongsi...huh..
Ari2 tengok org yg sama post kat wall dia..alamak ai...xbosan ke bang? akak?...
dush3..ceq pon dh bosan lorh..
So..esok exam paper ke4..tapi relax cm biasa..ahaha...muakla bca nota..mcm xperlu je masuk exam benda2 cm tu..huuu~
Tadi ada la usya2 page kat fb...huh..mcm2 page jumpa...page yg bertitle 'saya benci................' sgt2 lah banyak..beratus2..mcm2 yg dibencinya..ada yg benci kat pmpuan gedik, benci pompuan curang, benci laki pukul perempuan, benci wat assingment, benci kat seterika, benci kat monyet pon ada..! haishhh..monyet xbersalah kot...lau dia da fb kompom dia pon akan wat page 'saya benci manusia..' lak..; ngehehehe..
apa la korang..semua benda nak benci..aura negatif tu...xelok nak benci2 sgt..juz xsuka tu orait ja...



xbaek benci2..bukannya da pekdah pon benci2..xda sapa nak bg duet pon..!toi x? lagi 1 lau kita dok sebut benci2 n marah2 ni...hormon2 negatif semua kluaq...abeh berkedut2 muka xsempat nak berusia dh tua...huhu..keciannya aihh...

ramai lak ceq tengok y like2 page benci2 nie..pastu tuleh kat wall dgn nada yg marah, murka n kejam sekali..huuu~~so...jom2la kita buang tebiat or tabiat kita y suka like2 page y negatif2 nie..like ja page yg bg manfaat banyak kot...

P/S: dunia ini penuh kebencian..bilalah nak aman..!!huh..!


October 11, 2010

Kesan Zikir Terhadap Otak

jom kita sama2 renungkan...=)

Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna.Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.
Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut.Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik.
Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif.Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan.Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini.
Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.
Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993.Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.
Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda.Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan.Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.
Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain.Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama.Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.
Oleh itu, saudara-saudaraku se-Islam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya.Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.