Peminat Tomyam

January 27, 2010

:::Taw Tak Apa :::

Setelah sekian lama ku menelaah buku penulisan Dr Tuah, akhirnya abis gak pembacaan ku..Alhamdulillah..Banyak yang ceq dapat daripada pembacaan buku tu.. Tajuk buku pun simple ' Taw Tak Apa'. Buku ini adalah buku bacaan kelima yang telah ku baca yang ditulis oleh Dr Tuah. Dr Tuah is my idol...! =)
Apa yang dikupas dalam buku Taw Tak Apa ini sangat simple...tapi kita jarang terfikir tentangnya.. Dr Tuah ada menulis tentang macam mana kita nak jadi kaya..Kata Dr Tuah, duit ini ada di sekeliling kita ja.. Eh,, cam xcaya je..betul ka.. Ok,,,jom kita fikir..sedar tak kita pendatang2 asing yang datang di negara kita tu, diorang leh survive hidup kan..dalam masa berapa bulan ja..diorang dah leh hidup senang di negara kita..Daripada masuk negara kita sehelai sepinggan, sampai dah berat pinggang sebab duit banyak dalam poket.. Itu bagi yang berusaha.. nampak kan..duit ada di sekeliling kita saja..cuma kita sedar atau x..
 Tapi motivasi yang kita nak ambek..nak kaya dengan sampah pun boleh jadi kaya taw...macam mana?

Ok, sampah ni kalau kita buang dalam tong sampah memang lah langsung tak bagi manfaat pada kita..memburukkan keadaan lagi adalah.. menyumbang pada peningkatan masalah pemanasan global dsb..
Bagaimana pula kalau kita kumpul sampah-sampah yang boleh disimpan dan dikumpul? Kertas, botol plastik, kaca..wahhh banyak tu..dalam sehari pasti ada kertas atau botol plastik yang boleh kita kumpul kan.. Bayangkan kalau dah kumpul sebulan, 3 bulan, setahun? Tak ke banyak tu...

Jadi, apa pula yang kita boleh wat dengan sampah-sampah ni?? Kalau nak tahu sampah yang berbentuk barangan kitar semula ni kalau di pasaran antarabangsa boleh mendatangkan hasil mencecah rastusan ribu ringgit. Pernah terjadi satu kes pada bulan April 2008, ada satu sindiket seludup bawa keluar msampah dari Pelabuhan Utara,Pelabuhan Klang... sampah seberat 487.4 tan bernilai RM107,228. puyooo...tak ke kaya tu..Tapi disebabkan sindiket tu xda permit, mereka ditahan pihak kastam. Tengoklah, sampah memnag boleh mendatangkan duit dan kalau nak bawa keluar ke  luar negara pun kena ada permit.

Nampak tak, ada duit di mana- mana tapi kita tak sedar kan? Kalau kita buka mata luas sikit..mesti nampak punya..Taw Tak Apa..

Kita Semua Mampu Kalau Kita Mahu!!

No comments: