Peminat Tomyam

May 3, 2011

Lillahitaa'la (Kerana Allah Taa'la)

Assalamualaikum..

Puhh..harini masuk hari ke2 ceq prektikel..agak boring awal-awal pektikel..siap boleh balik rumah lagi..Daripada pemerhatian ceq la..keja opis nie tak berapa best la..baik buka biz sendiri..mungkin tak sesuai dengan jiwa ceq yang suka kerja-kerja mencabar nie..Kerja opis macam tak mencabar sgt, siap kakak-kakak di opis boleh gosip lagi..aigooo~~ apa kehe nya lah..sebagai budak prektikel, kononnya baiklah tak melayan semua gosip-gosip meliar tu..hahaha..~~ Padahal tak taw nak menyampuk orang-orang tua bersembang. =D

Alamak..mukadimah panjang lelebih pulak..Berbalik kepada topik, - 'Lillahitaa'la' -

Kadang-kadang kita tak perasan pun yang kita nie buat sesuatu perbuatan tu untuk apa, kerana apa? Adakah memang diniatkan kerana Allah? Atau kerana sesuatu yang lain? Kerana makhluk Allah yang lain?
Contohnya, pekerjaan yang kita buat hari-hari...Kita pi kelas adakah diniatkan untuk menuntut ilmu kerana Allah? atau sebagai takut kena marah dengan pensyarah? atau nak jumpa marka/awek? 

Hari-hari kita buat perbuatan yang sama macam mandi, makan, masak..untuk apa semua tu? Adakah kita ikhlas yang semua perbuatan kita tu adalah sebagai ibadat kepada Allah? 

Mungkin ada yang tak tahu, walaupun sekecil perbuatan/ kerja yang kita buat, contohnya gosok gigi, kalau diniatkan kerana Allah sudah dinamakan ibadat.. Masya-Allah dah dapat pahala kan?

Tapi, perlulah perbuatan yang baik-baik, janganlah pula nak mencuri spender anak jiran sebelah niat kerana Allah..hoiiii..! sungguh kurang ajaq ok..dh la curik spender...niat kerana Allah pula, mau bagi lempang laju-laju la kan...*_*

Jomla kita sama-sama muhasabah diri kita, adakah semua perbuatan yang kita buat diniatkan kerana Allah?  err..adakah kita berblog nie kerana Allah? hehehehe...cuba check balik..

p/s : gajah di depan mata tak nampak, semut di seberang bukan main ja nampak, maknanya perkara remeh yang sepatutnya kita buat, kita abaikan, tapi perkara besar yang tak dak pekdah yang kita kejar...hey..!!~~

No comments: