Peminat Tomyam

February 2, 2012

Kurma Ini Memang Manis. Tapi Sayangnya Perangai Kamu Tak Berapa Manis!

Ini bukan rancangan Manisnya Kurma Ini atau Semanis Kurma yer.

 sedap pulak kurma ni.

Orangnya manis, orangnya kacak, orangnya sedap mata memandang. Tetapi....masyarakattt!!! Perangainyaa...dah menghilangkan kemanisan manisnya rupanya. (erkk..)

Entry ini umum tak mengutuk seseorang individu. Tetapi adalah ulasan untuk paparan berita-berita di akhbar setiap hari. Teruk.teruk. Orang kita semua dah gila. Bunuh sana, rogol sini, rompak sana. ragut sini. Zina sana. Buang anak sini.. Apaaaa pon tak bolehh!!

Kadang-kadang kita macam dah lali dengan hidangan berita-berita semacam itu. Sampai satu masa dalam hati boleh bercakap 'ohh...rogol je ke?' Sampai macam tu sekali ka?  Iyaa.. sebab hari-hari baca berita pasal rogol, dah macam xda nilai dah..dah terbiasa dah..dah muak dah.. Sama ja macam  hari-hari anda makan nasi ayam. Dh muak dah kan? 'Nasi ayam je ke?'


Itulah fenomena masyarakat hari ini yang terpaksa ditelan oleh semua orang. Polis bertambah kerja, umum semakin panik dan takut. Pergi mana saja dah tak selamat. Walaupun dah bersedia semua alat keselamatan tetapi jadi mangsa jenayah jugak. Ya Allah! Aku terfikir jugak kadang-kadang tu..andai perkara ini terjadi pada diriku..Apa yang akan aku lakukan?

MasyaAllah mintak simpang la 44 Malaikat kan? Aku tak sanggup kalau perkara yang tak mampu aku hadapi terjadi pada diriku.. Pagi-pagi keluar baca Bismillah..Ya..dengan mengingatiNya, jiwa akan tenang. dan Dia pon akan ingat kita jugak..

Itulah kadang-kadang si yang melakukan jenayah nie, tak kiralah lelaki atau perempuan, memang tak nampak pun pada mukanya tanda-tanda dia tu penjenayah. Ada je yang cun-cun terjebak. Tak caya tengokla pelacur-pelacur tu..cun kan? manis kan? Tapi perangai depa langsung tak manis! Ada jugak yang perogol-perogol yang terjebak tu muka baik dan hensem, tapi sayangnya perangai depa langsung tak hensem!

Betol kata peribahasa ' Don't judge a book by its cover' kan?

Tapi..sebagai masyarakat yang prihatin (yeka?), aku rasa kita memang bertanggungjawab bagi mereka (penjenayah) tu peluang untuk bertaubat. Mungkin depa ada sebab kenapa depa buat jenayah, kita pon bukanlah baik sangat..!^^

"Ya Allah, lindungilah aku, keluarga, sahabat-sahabatku dari sebarang bencana, keaiban, kejahatan dan kemaksiatan"

Haaaaaa...semputttt Mak Jemah tewww!!!! =)

No comments: