Peminat Tomyam

August 25, 2010

Persepsi Selalunya Salah 99.9%

Ramai orang yang selalu salah anggap..melalui persepsi bukan sebab fakta..Kalau fakta xkan nak salah anggap lak kan..Persepsi terhadap sesuatu fenomena, orang atau benda tak pernah betoi..Kalau selagi xda fakta atau bukti yang kukuh, kita masih nak fikir pasai yang dianggap ja kan.. 
Sebab tu ramai yang salah anggap pada seseorang sebelum kenal orang tu dgn hanya tengok dr segi pakaian, penampilan dan perwatakan orang tu ja..Adakah semua tu menggambarkan diri orang tu? Xsemestinya.. 

Xsemestinya orang yang pakai keta mercedes Benz itu kaya..tah2 dia tu driver bos dia ja..Xsemestinya org yang baju selekeh tu dia miskin.. Tah2 tokey kilang kicap..mana lah kita tahu kan..Kita xkenai orang tu pon.. 
Selalu ada situasi cmni (tengok kalau anda pernah alami atau tak)..'Eh..tengok tudung labuh..berjubah..tapi perangai teruk semacam ja' Pernah kan? So,pemakaian seseorang tu memng xdapat dinafikan xmenggambarkan apa yang ada di jiwanya.. 
Ada gak org selalu cakap ceq ni garang, tengok muka ceq ni garang..tapi bila kenai ceq org leh tahu sapa ceq..(huhuhu konon baik)..Selalu ja persepsi dinilai dr segi luaran..sebab yang dalaman tu kita xnampak..Tapi yang xnmpak tulah y speselnya..watkan org nak kenal kita lebih kan...Kalu nak org xselalu salah anggap kat anda, kenalah pandai tackel perhatian org (pendedahan kendiri) n selalu jaga diri di tempat awam...!huhu~


So persepsi selalunya salah..(jika anda bukan pakar tilik) huahuahua..

Orang cakap..xkenai maka xcinta..dah tu dh kenai..bercintalah ya...=D

 P/s: Semua orang sama ja..y membezakan kita semua.adalah tahap keimanan..Sekian~


No comments: