Peminat Tomyam

April 6, 2011

Don't Be Sad..Allah is Always By Your Side..

Assalamualaikum...

Sebagai manusia, kita tak pernah tak merasa sedih..betoi dak? Mana ada manusia yang hidupnya sempurna, sepanjang hidup merasa gembira dan seronok...Itu manusia ada 'shock karen' kat mana-mana wayar kot..*_*.. Tak ada manusia yang tak pernah merasa sedih, hiba, pilu, tersentap, syahdu dan sewaktu dengannya.. Tak ada manusia yang tak pernah mengalami zaman kejatuhan..Tak da..!

Bila sedih..manusia kebanyakan rasa tak guna hidup ini..(rasa diri bongok, budus, macam sampah, tak ada nilai, rasa tiada maruah..dan rasa nak bunuh diri..!)..Kalau tak bunuh diri pun, sedeh sampai murung dan terus mengong (gila)..Pernah tak anda rasa situasi macam nie? Pernah? Kalau pernah, anda manusia yang normal..Tapi sejauhmana kita kawal diri dan kawal kesedihan yang dialami itu menunjukkan kita manusia normal yang hebat..!

Sebagai pelajar, kalau anda kena marah atau dimalukan oleh pensyarah anda atau tesis kena reject..,sedihlah dengan berpada-pada,
Sebagai anak, kalau anda kena buang oleh mak bapak anda, sedihlah dengan berpada-pada,
Sebagai isteri, kalau anda diherdik oleh suami anda, sedihlah dengan berpada-pada,
Sebagai suami, kalau anda tak dapat 'dilayan' oleh isteri anda semalam, sedihlah dengan berpada-pada,
Sebagai pekerja, kalau anda tak dapat naik pangkat tahun ni, sedihlah dengan berpada-pada,
Sebagi mangsa jenayah, kalau anda dirogol, dirompak, disakiti, diragut dibunuh (er..kalau dibunuh, mesti dah mati dan tak sempat merasa sedihnya kan..huk3)..sedihlah dengan berpada-pada..

Sebab..
Allah is Always By Your Side..
Kenapa kita diuji? kenapa adanya dugaan itu?

“Adakah manusia itu menyangka bahawa mereka dibiarkan saja  mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta.”  (Al-Ankabut: 2 – 3)

Ujian atau dugaan yang datang adalah dari Allah, sama ada ujian itu sebagai ‘kifarah’ dosa yang telah kita lakukan atau untuk mengangkat darjat kita di sisi-Nya. Allah juga tidak menduga hamba-hamba-Nya tanpa mengambil kira kesanggupannya atau keupayaan mereka untuk menghadapinya, ujian dan dugaan yang diturunkan Allah kepada hambanya adalah seiring dengan keupayaan individu itu untuk menyelesaikan masalahnya. Ini bersesuaian dengan firman Allah yang bermaksud:

“Allah tidak membebankan  seseorang melainkan dengan kesanggupannya”. (Al-Baqarah: 286)

Maka..bersabarlah..dugaan yang diuji ada hikmahnya,.ada nikmatnya..yakni syurga yang dijanjikan..
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri dan harta mereka dengan memberikan Syurga untuk mereka.”  (At-Taubah: 111)

p/s : Ingatlah wahai manusia, Allah beserta orang yang sabar..!peace..^^

Sekian..terima kasih sebab sudi baca perkongsian ini..No comments: