Peminat Tomyam

April 11, 2011

Paderi Hadiahkan Lagu untuk Maher Zain

Assalamualaikum..

Ada sapa2 kat sini tak kenai dengan Maher Zain? ish3..kalau tak kenai, memang depa dok planet laen nuuuhh..! Budak 3 tahun pun kenai maa, siap nyanyi2 lagu MZ lagi walaupun pelat..haahahaha..Kalau hangpa pernah dengaq lagu MZ, pernah tak dengaq lagu Open Your Eyes..? kalau pernah baguih...! kalau tak pernah..meh CT nak bagi pernahkan..

Sebenaqnya, lagu ini memang ada sejarah penciptaanya sendiri. Lagu ini bukan dicipta oleh MZ tetapi dicipta oleh seorang paderi Kristian (kalau tak silap la..)..tapi yang pasti beragama Kristian. namanya Ruben.

OK. ceritanya macam ni..Pada suatu malam, Ruben memikirkan tentang penciptaan alam semesta dalam usaha mencari sinar hidayah.. Ruben pikiaq dan terus pikiaq (Ruben bukan orang Kedah noo..=p)..Ruben dah rasa agama Islam ini betul tapi still tak yakin..Macam2 persoalan timbul dalam hati dia..Sapa yang mencipta seluruh alam ni tanpa sedikit cela pun ?? Sapa yg benar2 berkuasa  dapat memerintah seluruh alam ni menjalankan tugas masing2??

Akhirnya, Ruben cuba bercakap seolah2 dia sedang bercakap dgn Tuhan Islam yakni Allah SWT. Lebih kurang macam nie lah.. "Wahai Tuhan, hatiku tergerak untuk memasuki agamamu, tapi aku masih ragu2 dan tidak yakin dengan segala yang aku lihat. Jadi aku mohon kepadaMu,tunjuklah kepadaku sedikt ZatMu...sedikit pun jadi lah..agar keyakinan aku kuat untuk memeluk agama mu."..

Tapi tiada apa-apa pun yg berlaku..Ruben kecewa tapi dia cuba lagi..Dia cakap macam tadi jugak,cuma dia kata tunjuklah sikit ja ka macam keluar percikan cahaya ka,api ka,sikit2 jadi la agar dia percaya.Tetapi tetap tak bagi peluang terakhir kepada Tuhan yg dia sedang cakap, dia kata kalau tak da apa2 yang berlaku, dia tak jadi masuk Islam..

Kemudian, Ruben duduk di depan naskhah alquran tadi dan menyelak sehelai halaman naskhah alquran tersebut..Tiba2 Ruben terkejut, dia membaca ayat pertama yg tertulis di halaman yg baru diselaknya..Ayat itu menjawab segala pertanyaan Ruben selama ini...lebih kurang ayat camnie, CT tak dapat pastikan surah mana ayat mana...

" look around you, look at the star, look at the sun, look at water, this are the signs for people of knowledge.."

Akhirnya, Ruben masuk Islam dan tukar nama Abu Bakr..Allahuakbar..! Subhanallah..! sebab tulah dia tulis lagu Open Your Eyes yang liriknya menyentuh ttg kekuasaan Allah dan dia suruh MZ nyanyi..morelnya, Kalau Allah berkehendak sesiapa pun Dia bagi hidayah...^_^ 
untuk kesahihan maklumat sila tengok video kat bawah ini..

video
sedeyh tengok video tu dengan lagu Open Your Eyes yang syahdu..sob..sob..

untuk lirik lagu Open Your Eyes..sila klik link

kalau hayati lirik lagu ni, sangat-sangat teruja kan..Allahuakbar...!!!!!..=')

Sekian, terima kasih sudi baca..^^




No comments: