Peminat Tomyam

April 19, 2011

Lingkaran Bulat Pada Bulan

Assalamualaikum..

Sudah sekian lama aku tidak menatap blog kesayangan, kerinduan menerpa di lubuk hatiku..(haha..ada bakat jadi novelis tak)..oh..sila jangan terpedaya, CT tak da bakat jadi penulis novel..

Semalam (18/04/2011) dalam bahasa kedah = kelmarin, berlaku satu kejadian yang membuktikan kekuasaan Allah di mana terdapat satu lingkaran berbentuk bulatan di sekeliling bulan. Oh..CT sangat-sangat suka tengok bulan..sangat-sangat..kalau balik kampung ja, lepak malam-malam mesti nak cari bulan, kalau masa bulan penuh tu sangat-sangat menakjubkan, cantik..! Subhanallah, hebatnya ciptaanMu..sebab tulah wanita dan kecantikkannya ibarat bulan, buktinya ada lagu 'Kau Laksana Bulan', 'Ibarat Pungguk Rindukan Bulan' dan Datang Bulan..!! ngee~~

Ini gambar bulan yang CT sempat tangkap masa di kampung..(soryla tak cun sebab guna henpon buruk cap kaki ayam)..=D

Masa ni bulan penuh..sangat cantikkan..cahayanya membulat ja..

Ini pula gambar kejadian semalam di mana terdapat lingkaran bulatan di sekeliling bulan..

cilok dari facebook Bob dengan kebenarannya secara bertulis..^^

Subhanallah..hebatnya kekuasaan Allah..tapi ada orang mengaitkan kejadian bulatan pada bulan ini dengan fenomena tsunami atau kejadian-kejadian buruk yang lain. Wallhua'lam CT tak reti nak komen pasal tu semua sebab CT bukan ahli falak mahupun geologi atau ahli persatuan bulan sabit merah semalaysia..huhu..

untuk info yang lebih lanjut, sila baca sini
dan sini

Wallua'lam..Allah yang lebih mengtahui..Kita sebagai manusia patut ambil pengajaran daripada bukti kekuasaan Allah nie..^^


الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَجَعَلَ الظُّلُمَاتِ وَالنُّ ورَ ۖ
ثُمَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِرَبِّهِمْ يَعْدِلُونَ

[6.1] Segala puji bagi Allah Yang telah menciptakan langit dan bumi dan mengadakan gelap dan terang, namun orang-orang yang kafir mempersekutukan (sesuatu) dengan Tuhan mereka.

[6.1] Praise is due to Allah, who has created the heavens and the earth and made darkness and light. Yet the unbelievers make (others) equal with their Lord.

وَهُوَ اللَّهُ فِي السَّمَاوَاتِ وَفِي الْأَرْضِ ۖ يَعْلَمُ سِرَّكُمْ وَجَهْرَ كُمْ وَيَعْلَمُ مَا
تَكْسِبُونَ

[6.3] Dan Dialah Allah (yang disembah), baik di langit maupun di bumi; Dia mengetahui apa yang kamu rahasiakan dan apa yang kamu lahirkan dan mengetahui (pula) apa yang kamu usahakan.

[6.3] And He is Allah in the heavens and earth. He has knowledge of all that you hide and all that you reveal. He knows what you earn.

Sekian, terima kasih.

No comments: